SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Magyar világújdonság a műholdas vételtechnikában 1/2

Dátum: 2007-09-02 20:23:28   |  
A harmadik út - SATFIX LNB tartó. Több éve tartó fejlesztések eredményeképpen bemutatjuk a SATFIX fejtartó családot, amely speciális kialakítása révén a többfejes megoldások esetén a legoptimálisabb vételt biztosítja
Untitled Document

Igen, igen és igen! Életemben első ízben nem leszek szerény és büszkén kínálom használatra többéves fejlesztési munkám eredményét, egy olyan LNB tartó családot, ami forgatómotor nélkül, akár nyolc műhold jelét is továbbítja a beltérihez. A SATFIX fejtartók már évek óta forgalomban vannak és néhány helyen kaphatóak. Folyamatos a fejlesztésük, mai típusai vételi adottságaink minden lehetőségét kihasználják. Többszáz helyen müködik, de még ráfér a népszerűsítés, azért, hogy jobban elterjedjen. Bizonyíték, senki sem próféta a saját hazájában az, hogy Szlovákiában többet értékesítettek, mint itthon! De tudomásom szerint már eljutott Svájcba és más országokba is.
Cikkem alcíme azért a harmadik út, mert tavasszal olvastam a műholdas vétel két lehetőségéről: a kábeltévéről és a forgatómotorrol. Nos ezektől teljesen különbözik az általam kifejlesztett technika. Ezt fogom most ismertetni, kérdés-felelek riport formában!

Gibertini 100 SATFIX-el  
SATFIX fejtartóval ellátott parabola
 

-Mi az a SATFIX?
-A SATFIX fejtartó aluöntvény, amin nem egy, hanem kettő-három-négy-öt-hat-hét vagy nyolc fej fix elhelyezésére alkalmas bemarások vannak. Ide ülnek fel az LNB-k és speciális bilincsekkel rögzíthetőek. Ez az újdonság lényege, a FIX hely!
A nemzetközi műholdas technikák olyan megoldásokat kínálnak, ahol a fejeket hol szükebb, hol tágabb lehetőségek között lehet állítani. Síneken vagy lemezeken csúsztathatók vagy olyan csavarlyukakat képeznek ki, hogy többféle módón rögzíthetőek, vagyis tehetségünk szerint ronthatjuk el a vételt! Ismerve a szakirodalmat, nem találtam a SATFIX-hez hasonló megoldást, ahol felmerik vállalni azt a pontos méretet, hogy ha az LNB-t a helyére tesszük, az onnan látja a saját holdját!

 

 

SATFIX fejtartó  
egy általános és egy SATFIX fejtartó
 

-Hogyan csinálják mások?
-A vevő többnyire kap egy zacskó alkatrészt, meg egy sínfélét és hajrá. Sok esetben még rendes szerelési útmutatóval sem látja el a gyártó.
Jó példa rá egy itthon forgalmazott multifókuszos parabola (egyébként remekül muzsikál,csak jól kell vezényelni.), ahol a műholdak helyét az égen fordítva jelentették meg. Ebből nem lesz jó vétel. Itt azért írnom kell, igazi elismeréssel az itthoni szerelőinkről. Csodákra képesek, ahhoz képest amiből dolgozniuk kell!

 

 

-Milyen parabolatükrökhöz kaphatunk SATFIX tartót?
-Az elmúlt évek azzal teltek, hogy szinte minden itthon kapható parabolatükörhöz kifejlesztettem a megfelelő SATFIX fetartót. Nagyon fontos tudni, hogy ezek a fejtartók nem csereszabatosak a különféle parabolatükrök között. Ahány tükör, annyiféle tartó. Más méretek, más fókuszpontok.
Tízenhatféle parabolatükörhöz, közel hetven SATFIX fetartótípus. Ez az elmúlt évek termése, amelyekben egyesül az összes eddigi tapasztalat és ötvözve a megfelelő tükörrel hihetelen pontossággal és egyszerű beállítással adnak jó eredményt.

fte parabola antenna satfix fejtartókkal

-Mégis melyiket válasszuk?
-Az ár/érték arányt figyelembe véve, tapasztalataim szerint, figyelmükbe ajánlom a következő parabolatípusokat:
Az idő Önöknek dolgozott, mert a SATFIX fejtartókhoz kapható legjobban ajánlott típus a 90 cm-es multifókuszos parabola, ami most kezd elterjedni. Ezzel értem el a legjobb eredményt.
Ebben a cikkben nem véletlen, hogy kevés szó esik BER értékekről, alsó és felső sávról, keresztpolarizációról, jel-zaj arányról stb., hiszen ez a cikk elsősorban a nézőknek, a vevőknek szól, az ők figyelmébe ajánlom ezt az újdonságot!
Visszatérve a parabolatükrökre, természetesen jó eredményt adnak a nagyok,GIBERTINI, TRIAX, de igen jó az FTE 80-as és a Satsystem 90cm-es kerek tükre (négy LNB-ig!). A Gibertini és Triax is az ovalítás miatt csak négy műholdas megoldásig ad jó eredmény.

Sathu multifókuszos parabola SATFIX fejtartóval  
SATFIX fejtartóval ellátott multifókuszos parabola a "bajnok"
 

-Tehát melyik a bajnok?
-Egyértelmű:a multifókuszos 90cm-es ARCHSAT vagy a SAT.HU felíratú parabolatükör a legjobb. Ez jól „lát” 28,5°-tól nyugat 4°-ig vagy kelet 19,2°-től nyugat 15°-ig is. Másképpen: Astra2-től az Amos-ig, vagy Astra1-től a Telstar-ig.
Az ezekhez kapható LNB tartókon 5-6-vagy 7 LNB helyezhető el, sok magyar adóval.
Ez a parabolatükör a vízszintes ovaliásának köszönhetően a legjobb. Itt most csak a tükörről írok és a szerelvényként hozzá adott LNB tartósínről árnyalnám a véleményemet! Más szerelők mérése szerint is a SATFIX felülmúlja teljesítményben! Csak hallkan, nehogy a gyártók megsértődjenek. Persze nekik mások a szempontjaik. Könnyű nekik, ahol földrajzilag „tele lábnyomot” kapnak a műholdról. Nekünk néhány műhold jele hagy kívánnivalót maga után.

 

 

[1] 2 Következő oldal >>

Ez a cikk a sat.hu cikkíró pályázatra érkezett. Értékelje Ön is a szerző munkáját



Hozzászólások

comments powered by Disqus