SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Bemutatjuk az Opticum 7700 HDTV műholdvevőt

Dátum: 2007-10-25 00:28:03   |  
Szerző: postatib
Végre a magyar vásárlók számára is elérhetővé vált egy kedvező árú, ám szolgáltatásait tekintve meglehetősen figyelemreméltó HDTV műholdvevő.

Már megszoktuk, hogy az Opticum készülékek szolgáltatásaikkal kiemelkednek a mezőnyből, ezért kíváncsi voltam, hogy a HD-s készülék is beváltja-e a hozzá fűzött reményeket.

Nézzük milyen tartozékok rejtőznek az igencsak tetszetős Opticum 7700 HD készülék mellett. Találunk egy HDMI és egy YUV és egy RCA kábelt, amelyek nélkülözhetetlenek, ha élvezni szeretnénk az igazi HDTV minőséget.
Az elegáns gyöngyházfényű távirányító és részletes használati útmutató is helyet kapott a dobozban.

opticum távkapcsoló

 

A készülék bekapcsolás után sem okoz csalódást. A menüje egyszerű, jól áttekinthető és a megjelenése is elegáns.

A csatlakozó ellátottsággal kapcsolatban sem lehet okunk panaszra:
Antenna bemenet és a továbbfűzési lehetőséget biztosító loop. 2 db SCART csatlakozó, a TV SCART-on menüből meghatározható, hogy RGB, S-Video, vagy composit videojelet adjon ki.

opticum 7700 rear

6 db RCA csatlakozóból egy composit videó, két analóg audió és a HDTV megjelenítő csatlakoztatásához szükséges componens videó csatlakozó három hüvelye. A nagyfelbontású TV-t HDMI kábellel is ráköthetjük, így biztosítható, hogy mind a kép mind a sokcsatornás hang végig digitális formában jusson el a megjelenítőig. Egy ilyen készüléknél már alapkövetelmény az optikai digitális hangkimenet, ami a házimozi erősítőhöz való csatlakoztatáshoz szükséges. Találunk még egy RS232 csatlakozót, amely számítógép csatlakoztatását teszi lehetővé.

Gyanítom, hogy ez utóbbit sokan fogják használni, mert a csatornalista szerkesztő mellett, más okos szoftverek is találhatók hozzá az Interneten.

Az előlapi 7 ezüst nyomógombbal a ki/be kapcsolás mellett a csatornaváltás, hangerő és a menüben történő navigáció is elérhető. A komolyabb készülékeknél már megszokott alfanumerikus kijelző itt is megtalálható. A csatornaszám mellett megjelenik az éppen nézett program neve. Ha nem fér ki, akkor a szöveg végiggördül, hogy elolvasható legyen. Az üzemmódokról is kapunk tájékoztatást a kijelzőn keresztül. Pld. Menü, EPG, 1080i. A készülék kikapcsolt állapotában a pontos időt jeleníti meg.

Egy lehajtható előlap mögött két dekóder fogadó CI slot, valamint egy kártyaolvasó bújik meg. Ha valaki több előfizetői kártyával rendelkezik így egyszerre három is lehet a készülékben. A kártyaolvasó tökéletesen elboldogul a behelyezett Cryptoworks, Conax, Viacces és Irdeto kártyákkal.

Első bekapcsoláskor kiválasztjuk a nyelvet, a műholdat, amin éppen az antennánk áll, a használt fejtípust, és hogy van e DiSEqC kapcsoló a rendszerben. Ezt követően elindul egy csatornakeresés.


Ha forgatható antennával rendelkezünk, mind DiSEqC 1.2, mind USALS módban összesen 32 különböző pozícióba képes elforgatni az antennát, és az előre beállított transzponder lista alapján elég gyorsan lekeresi a megadott műholdakat.

opticum 7700 HDTV

Tipp: Ha nem szeretnénk órákat eltölteni a készülék mellett, miközben a műholdakat egyenként levadásszuk, először határozzuk meg a kívánt műholdak pozícióit a Motor, vagy a USALS menüpontban. Ezt követően az Automata keresés menüpontban a műholdlistában jelöljük meg a kívánt műholdakat és indítsuk el a keresést. A készülék szépen sorban elforgatja az antennát a megadott pozíciókba, és a transzponder lista alapján letárolja a műholdról vehető adókat. Érdekes lehetőség, ha előfizetői kártyával rendelkezünk megadhatjuk azt is, hogy milyen kódolt csatornákat tároljon és milyen kódrendszereket hagyjon figyelmen kívül.

opticum 7700 HD CICX

A készülék üzembe helyezés után meglehetősen egyszerűen használható. A távirányítóról minden lényeges funkció közvetlenül vezérelhető. Egy kényelmetlen dolog azonban akad: az OK gombbal megjelenik a csatornalista, ahol a szokásos módon kiválaszthatjuk a kívánt programot, de a lista mindaddig ottmarad, amíg az exit gombbal el nem távolítjuk. A MultiCAM-es kártyaolvasó a behelyezett UPC kártyát tökéletesen kezelte, de mint a legtöbb készülék, ez sem jeleníti meg a UPC EPG információit ékezethelyesen.

Ezen két apróságon kívül több negatívummal nem találkoztam a készülék tesztelése során. A kép és hangminősége egy HD-s készüléktől elvárhatóan tökéletes. Az SD (normál minőségű) csatornák vételénél esetén is sokkal jobb minőségű a kép, ha HDMI, vagy componens kábelen keresztül vezetjük a TV-re, mint ha a jó öreg SCART kábelt használnánk. Ez jó hír a UPC Direkt előfizetéssel rendelkezőknek, mert ily módon szebb képet kaphatnak. Érdemes játszani a videó üzemmódokkal is. A tapasztalatom szerint, legszebb képet 720p módban kaptam.

Opticum 7700 HD CICX HDTV műholdvevő

A készülék menüszerkezete, egyszerű, jól áttekinthető és könnyen használható, megjelenésében tetszetős.

A csatornaváltáskor, vagy az info gomb megnyomásakor feltűnő boxban a kiválasztott programról minden lényeges információ azonnal megjelenik. Rendelkezik-e TXT-vel, több nyelvű, vagy Dolby Digital hanggal, felirattal, milyen a korhatár besorolása, SD, vagy HD adás-e, esetleg kódolt, vagy FTA.

opticum 7700 HD CICx

A 4000 letárolható csatorna között könnyen navigálhatunk, hiszen műholdak szerint csoportosíthatjuk, átnevezhetjük, mozgathatjuk, törölhetjük, vagy a nyolc kedvenclista valamelyikéhez rendelhetjük vagy egy gombnyomásra ABC sorrendbe rendezhetjük azokat.

opticum HDTV

A tapasztalatokat összegezve, az Opticum 7700 HD CICX HDTV műholdvevő szemet gyönyörködtető megjelenéssel, letisztult, sallangoktól mentes menüvel, hasznos funkciókkal és sok-sok apró, ámde örömteli meglepetéssel örvendezteti meg tulajdonosát. Szívesen ajánlom mindenkinek, de legfőképp azoknak, akik LCD, vagy plazma Tv-vel rendelkeznek. Az Opticum HD kihozza a maximumot a lapos Tv-jükből.

Posta Tibor
www.sat.hu

Kapcsolódó link: sat.hu webáruház



Hozzászólások

comments powered by Disqus