SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

HDTV tetőantennával

Dátum: 2008-07-22 15:39:50   |  
A Magyar Televízió és az Antenna Hungária Budapeseten és környékén kísérleti HDTV sugárzást indít augusztus 1-én.
A Magyar Televízió a közeljövőben élen járó technológiát honosít meg, magas minőségű, nagyfelbontású (HD) adás sugárzására áll át.

A HD-technológia szemmel is jól érzékelhető képminőség-javulást eredményez. Olyan volumenű és jelentőségű lesz ez az átállás, mint amikor a fekete-fehérről áttértünk a színes televíziózásra - mondta Vigh Zoltán, a Magyar Televízió digitális igazgatója. A közelmúltban adott hírt a köztelevízió arról, hogy az MTV 2-es csatornája 2008. augusztus 8-ától, a Pekingi Nyári Olimpiai Játékok nyitóünnepségének közvetítésével egy időben- az ORTT határozata alapján - leállítja a műholdas (analóg) sugárzást, és megkezdi a digitális kísérleti adásait. Újabb állomás, hogy az Antenna Hungária Zrt. - mint hálózati szolgáltató - a Magyar Televízióval közösen a budapesti kísérleti DVB-T multiplexen HDTV kísérleti sugárzást indít az m1-en és az m2-n HD formátummal, három telephelyről, SFN üzemmódban, az UHF 38-as csatornán.


Az adások kódolatlanok lesznek (FTA). A kísérleti sugárzás tetőantennás vételi lehetőséget biztosít Budapesten és környékén, a mellékelt térkép szerint.
A kíérleti sugárzás lefedettségi térképe innen letölthető (pdf)
A lefedettségi térkép vázlatos képet nyújt a szolgáltatás elérhetőségéről.

A kísérleti sugárzás 2008. augusztus 1-jén indul és augusztus 31-éig tart (az esetleges meghosszabbítást szabályozói döntések befolyásolják).

A kísérleti sugárzás ideje alatt kiegészítő szolgáltatást (5.1 hang, EPG, teletext stb.) nem nyújtanak.

A kísérleti földfelszíni digitális HDTV sugárzás műszaki paraméterei:

Képfelbontás és frekvencia:
1080/25i (50 félképes váltott-soros letapogatás, Full HD-felbontás)

Adatsebesség:
12Mbps/műsor
MPEG-4

Adóteljesítmény:
OMK (Széchenyi-hegy) 1kW
Száva utca 3kW
Hármashatár-hegy 1kW

DVB-T üzemmód
Vivők száma: 8k
Moduláció: 64QAM
GI: 1/16
FEC: 2/3

Antenna polarizáció: horizontális

A Magyar Televízió egyébként az olimpia után is fenntartja a HD adásokat és jelirányokat, átmenetileg csökkentett HD műsoraránnyal. Elsősorban külföldi filmeket, sorozatokat, saját gyártású egykamerás műsorokat, egyes koprodukcióban készülő itthoni műsorokat, hazai beszállítók által gyártott produkciókat és külföldi élő közvetítéseket (BL, sportesemények, kulturális események) továbbít HD-ban a köztelevízió. A többi műsorszám upconverter segítségével (mely HD megjelenítőn jobb minőséget jelent, mint az SD jel) kerül adásba. Októbertől az MTV saját gyártású műsorszámainak aránya emelkedik majd, az addig beszerzett HD kamkorderek alkalmazásával. Januártól HD technikával üzembe áll az óbudai felújított 1-2. stúdió, amely alkalmas élő vagy felvett nagy színterű stúdióműsorok gyártására. 2009 nyarától az MTV csak HD tartalmakat állít elő, összesen öt stúdióban. HD formátumban gyártja majd az MTV az összes Óbudán készülő műsort (beleértve a Híradót is), a teljes ENG eszközpark HD formátumú lesz.

A kísérleti időszakban HD jelben nem tervezi 5.1 hang továbbítását az intézmény, illetve teletext szolgáltatás nyújtását, ugyanakkor támogatja, ha az SD jelből kinyerhető teletext jelet a szolgáltató maga illeszti be a HD jelbe.

A földi HDTV vételhez az alábbi készülékeket javasoljuk:
Digiality T-501 CX MPEG-4 HD vevő
Maximum T-1300 FTA MPEG-4 HD vevő

Mivel a vétel tetőantennára van optimalizálva a besugárzási terület szélein vagy azon kívül csak nagy teljesítményű antennával érhető el stabil, zavarmentes vétel.


Hozzászólások

comments powered by Disqus