SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Leállt az M2 műholdas analóg sugárzása - mit tegyek?

Dátum: 2008-08-03 21:24:47   |  
Szerző: postatib
Augusztus elsején délelőtt 9-kor lekapcsolták a Magyar Televízió 2-es csatornájának (MTV2) analóg sugárzását a HorBird műholdon. Ezzel egyidőben a már több éve működő digitális sugárzás paraméterein is változtattak az Antenna Hungária szakemberei, ami jelentős minőségi javulással járt. Cikkünkben összefoglaljuk jelenleg milyen módokon vehető ez a csatorna.
Kicsit sokáig húzódott ez az analóg lekapcsolás, mivel az ebből a pozícióból sugárzott több mint ezer csatorna közül már csak 3 analóg volt (MTV2, Duna, TV5). A műsorszolgáltatónak és a műholdüzemeltetőnek is sokkal kifizetődőbb digitális átvitel több hozzáadott szolgáltatás lehetőségét is rejti (Elektronikus műsorújság, DVB feliratozás) amellett, hogy ugyanazon a transzponderen egyidőben több csatorna továbbítását teszi lehetővé, akár jobb minőségben.

Fontos! A digitális jeltovábbítás nem keverendő össze sem a HDTV, sem a földi digitális (DVB-T) sugárzással. A tisztánlátás kedvéért az alábbiakban összefoglaltuk, hogy az MTV2 milyen módokon vehető jelenleg.

Jelenleg az MTV2 a következő módokon juthat el a nézőkhöz:

Az analóg műholdas sugárzás, amelyhez analóg műholdvevő és a HotBird műholdra néző parabola antenna szükséges - 2008. augusztus 1-én MEGSZÜNT!

Digitális műholdas sugárzás:
4:3 - as formátumban a régi TV-k számára. Bármilyen digitális műholdvevővel SZABADON vehető, (HotBirdre néző parola antenna szükséges) Figyelem, aki eddig is ilyennel rendelkezett, augusztus elseje után újra kellett programoznia a készülékét, mert megváltoztak a sugárzási paraméterek Frekvencia: 12130 Mhz, Symbolrate: 27500, FEC: 3/4, V/A PID:100/101

16:9 - as formátumban az LCD és Plazma TV-khez optimalizálva. Bármilyen digitális műholdvevővel SZABADON vehető, (HotBirdre néző parabola antenna szükséges) Frekvencia: 12130 Mhz, Symbolrate: 27500, FEC: 3/4, V/A PID:200/201

HDTV formátum (1080i), ez is 16:9 - as képaránnyal kifejezetten a FullHD-s és HD Ready LCD és Plazma TV-khez valamint projectorokhoz. HDTV vételre alkalmas műholdvevővel SZABADON vehető, (HotBirdre néző parabola antenna szükséges) Frekvencia: 12130 Mhz, Symbolrate: 27500, FEC: 3/4, V/A PID:1100/1101 (QPSK / MPEG4) Az M2 HD jelenleg kísérleti jelleggel működik, és csak az Olimpia idején ad nagyfelbontású adásokat, de azt követően folyamatosan egyre több HD-s tartalommal jelentkezik. A normál (SD) műsorokat felkonvertálva adja.

Meg kell említeni, hogy akik UPC Direct, DigiTV vagy HelloHD előfizetéssel rendelkeznek, ők is digitálisan nézik a műsort és semmilyen tendőjük nincs, mivel őket nem érinti a változás.

KábelTV, IPTV. A kábelTV előfizetők számára sincs semmilyen teendő, mivel a szolgáltatók elvégzik az átállással kapcsolatos feladatokat, az előfizetők legfeljebb a jobb minőséget tapasztalhatják.

Földi Digitális átvitel (DVB-T): Jelenleg Budapest és Kabhegy vételkörzetében vehető hagyományos antennával és bármilyen földi digitális vevővel, vagy a laposTV-kbe épített DVB-T tunerrel.

Földi digitális HD (DBV-T): Budapest vételkörzetében az UHF 38-as csatornán MPEG4-es, HD vételre is alkalmas földi vevővel SZABADON nézhető (pld. Digiality T-501. Sajnos a legtöbb LCD TV-be gyárilag beépített földi vevő nem alkalmas a vételre. Ugyanitt már megy az MTV1 HD-s adása is.


Eddig láttam, most nem tudom nézni az MTV2-őt, mit tegyek?


Ha analóg műholdvevővel rendelkezik, be kell szereznie egy bármilyen, a szabadon fogható csatornák vételére alkalmas műholdvevőt. (pld. Opticum 7000C vagy Opticum 4000C) A meglévő antenna és fej továbbra is alkalmas.

Ha digitális műholdvevővel rendelkezik, és most nem látja a programot, az alábbi beállításokkal kell egy új csatornakeresést elindítania a készüléken: Frekvencia: 12130 Mhz, Symbolrate: 27500, FEC: 3/4. Ezután két db M2-vel bővül a csatornalista, a műsoruk megegyezik csak a képformátum más. Az egyik 4:3-as a másik 16:9-es.

Ha szeretné az MTV2 HD adását is nézni, akkor egy MPEG4-es HDTV vételre is alkalmas műholdvevőre lesz szüksége (pld Optibox HDCX) egy univerzális vevőfejre és egy 60-80 cm átmérőjű parabola antennára, amely a HotBird műholdra néz.

Posta Tibor
www.sat.hu



Hozzászólások

comments powered by Disqus