SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

HTE rendezvény a digitális átállásról (2.rész)

Dátum: 2009-01-03 12:34:07   |  
Szerző: dorka
December 17-én, szerdán 16 órakor egy érdekes, és ingyenes előadássorozatot hallgathattak meg az érdeklődők a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület szervezésében a magyarországi digitális átállással kapcsolatban.

A \"Digitális átállás\" címet viselő rendezvény helyszíne a Posta Múzeum konferenciaterme volt, az MTV Zrt. és az AH Zrt. szakértői mellett két P-Sat-os kolléga is szót kapott. Vigh Zoltán (MTV) előadásáról már korábban beszámoltunk.

Dr. Bozóki Sándor az AH. Zrt. szakértője a hazai DVB-T szolgáltatás indulásáról tartott ismetetőt. Köztudott, hogy december 1-jén elindult a DVB-T kereskedelmi szolgáltatás hazánkban. Tudjuk, és tapasztaljuk, hogy a dolog nem megy egyszerűen, és jelenleg 2 ingyenesen és 2 előfizetéses kártyával elérhető csatorna fogható a MinDig TV szolgáltatás keretein belül. A szolgáltatás két multiplexszel és 3 fejállomással dolgozik (Bp., Kabhegy és Szentes). Az A-multiplexen 2 HD (M1,M2), 4 SD (Hír TV, ATV, 2 szabad hely) és 4 rádiócsatorna (3 közszolgálati és a Katolikus Rádió) sugározható. 2011-ben szeretnék a pay-tv szolgáltatást elindítani, dolby digital 5.1-es hanggal. A műsorokhoz a DVB-feliratok teletexten keresztül is elérhetőek lesznek, többnyelvű választékra törekszenek. Az EPG jelenleg akár egy hetes is lehet, de a műsorkínálat növekedésével a 3-5 napos tárolási idő lesz a jellemző. A MinDig TV szolgáltatást igénybe vevők számára a levegőn keresztül is lehetséges lesz a vevőkészülékek szoftverfrissítésére.

A körzeti csatornák szempontjából három részre osztják az országot, egy nyugati körzetre, egy Budapest környéki részre és Kelet- Közép-Magyarországra, (mint ahogyan jelenleg is van) így oszlanak el ugyanis a multiplexek. A körzeti műsorok beinzertálását az eddigi gyakorlattól eltérően az MTV-ben végzik majd és itt történik a kapcsolás. A körzetiesített műsorok csak a körzeti híradó ideje alatt térnek el, aszerint, hogy Sopron, Pécs, Miskolc, Debrecen, Szeged, stb. környékéről beszélünk.

A szolgáltatás sajnos nem fogható szobaantennával, a vételhez külső antenna szükséges. Ez azoknak az NHH által lekoordinált teljesítményszinteknek köszönhető, melyek szobaantennával nem lennének megvalósíthatóak. Budapesten az adóteljesítmény a tervek szerint 5 kW, de jelenleg csak 250-300 watt között mozog.


Posta Tibor, a P-Sat Hungary Kft. ügyvezetője \"Az utolsó láncszem, avagy milyen egy jó DVB-T set-top-box\" címen tartott előadást. Beszámolójában nem igyekezett a jelenlegi magyar helyzetet szépíteni, és rámutatott a DVB-t előnyei mellett a hátrányokra is. Kezdve azzal, hogy a felhasználók és kereskedők részéről is nagy várakozás előzte meg a digitális átállás megindítását, ami közel sem úgy sikerült, ahogy annak kellett volna, és ez csalódáshoz vezetett. A korábban vásárolt MPEG-2-es set-top-boxok sajnos nem alkalmasak az MPEG-4 megjelenítésére, így sokan pénzt dobtak ki az ablakon. A televízióban és rádióban még ma is sok a félretájékoztatás, és az emberek jogosan félrevezetve érezhetik magukat, gondoljunk csak arra, hogy a digitális televíziót sokan egyszerűen az olcsó és sok műsor szókapcsolatokkal, valamint a kiváló minőséggel azonosítják. A korábban rebesgetett 10.000 forintos készülékár csak az MPEG-2-es set-top-boxokra igaz, az MPEG-4 jóval többe, 40.000-50.000 forintba kerül. Sokan nincsenek vele tisztában, hogy egy készülék egy tv-re alkalmazható, de amennyiben ráköthető más televízió is, akkor sem nézhetünk rajta két különböző műsort. HD tartalom pedig, jelenleg gyakorlatilag nincs a magyar csatornák között. Az előnyök gyakorlatilag ezekből következnek, ha megvalósulnak majd, a széles műsorválaszték és HD tartalom, valamint az EPG, szülői zár, teletext, többcsatornás hang és választható feliratok formájában.

Külön felhívta a jelenlevők figyelmét arra is, hogy a MinDig TV vételére nem minden set-top-box alkalmas, ezért kell a matricás készüléket keresni. Ezen kívül találkozhatunk még egy matricával a dobozokon, mely azt állítja: \"A készülék alkalmas a magyarországi földfelszíni, szabad hozzáférésű digitális televíziós műsorszórás vételére\", de ez sajnos nem minden esetben igaz, így pusztán erre felesleges alapozni, és nem szabad neki bedőlni, mivel ezek megfelelőségét senki sem ellenőrzi. A Terra+ matricával ellátott készülékek tartalmazzák a Hír TV és ATV vételéhez szükséges előfizetői kártyát, így nézhetőek ezek a kódolt csatornák is.
Az Optibox T1000 HDCX névre hallgató set-top-box az első sorban, mely 100%-osan kompatibilis a MinDig TV-vel, a gyártó fejlesztőmérnöke a helyszínen, hazánkban végezte el a szükséges utolsó simításokat és beállításokat a készülék szoftverén.


Balogh Zoltán, szintén a P-Sat képviseletében tartott előadást, \"A legfontosabb szempontok set-top-box vásárláskor az előfizető szemszögéből\" címmel. Négy alapvető szempontot különböztetett meg, a technikai paraméterek, az értéknövelő szolgáltatások, az ár és a hozzáadott érték alapján.
A készülékmegbízhatóság, a gyorsaság, a menürendszer kezelhetősége, a készülék csatlakozókkal való ellátottsága jelentik azokat a technikai szempontokat, melyeket mindenképpen alaposan meg vizsgálni vásárlás előtt. Az értéknövelő szolgáltatások alatt a HD-s szolgáltatásokat,az EPG-t, nyelv-és feliratválasztás lehetőségét, a Timeshift (időeltolás) funkciót, a PVR (műsorrögzítés) lehetőségeket, a beépített MP3 lejátszót, a képnézegetőt, valamint a játék és egyéb pluszokat értette, mint a számológép, naptár, stb. Az ár-érték arány felmérésének fontossága magától értetődik, valamint a magyarországi szervizháttér és legalább két éves garancia is a felhasználónak kedvez.



Fülöp Dorka
sat.hu

Hozzászólások

comments powered by Disqus