SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

A leggyorsabb Koala - Optibox Koala teszt

Dátum: 2010-02-20 23:35:45   |  
Szerző: postatib
Teszteltük az Optibox legújabb üdvöskéjét, az Optibox Koala HD műholdvevőt

A koala szó a katang benszülött nép nyelvéből származik, jelentése „nem ivó”. Ha az okos magyar háziasszony egy ilyen készülékkel lepi meg a férjét, hamarosan „lekoalázhatja”. Sokaknak izgalmasabb, érdekesebb egy ilyen kütyüvel babrálni, mint a kocsmában a pultot támasztva a pultos lány dekoltázsát bámulni. Nézzük miért is izgalmas játékszer az Optibox Koala.

 

Külső megjelenésre nagyon tetszetős, (na jó, a dekoltázst most nem vesszük figyelembe). Bekapcsoláskor az Optibox felirat diszkréten világít, mellette a nyolc karakteres kijelző az éppen nézett csatorna nevén kívül is minden fontos információról tájékoztatja a felhasználóját. 

Az előlap mögött egy kártyaolvasó és további két dekóderfogadó kapott helyet. A hátoldalon minden fontos csatlakozó megtalálható. 

 

A távirányítóról fontos megjegyeznem, hogy bár minden fontos funkcióhoz van külön gomb, mégsem zsúfolt. Kézreálló és könnyen használható. Elsőre nekem a nyilak és az OK gomb  nyomásra kicsit labilisnak tűnt, de pár perc után már észre sem vettem. A kezelést nem zavarta és a kapcsolással sincs probléma. A gombok funkciók szerint vannak csoportosítva, például a felvétel kezelése vagy a PIP funkciók egy kupacban vannak. Megnyugtató érzés, hogy az elemtartó fedelét nem tudjuk elveszíteni, mert külön kis szalag rögzíti. A gombok megfelelő távolságra vannak egymástól ahhoz, hogy azok se nyomjanak le egyszerre két gombot, akiknek az ujjlenyomata nem fér rá az új biometrikus útlevélre.

Üzembe helyezéskor húsz különböző menünyelv közül választhatunk, a gyengébbek kedvéért a magyar első helyen van, elég csak leokézni. Az időzóna és a téli-nyári időszámítás megadása után az antenna beállítás menüpont következik, ahol alapértelmezésben az ASTRA műhold csatornáit kereshetjük le. A keresés meglepően gyors, mint ahogyan ezen a készüléken minden más is. 

 

Négyféle keresési lehetőségünk van:

1. Automata: ez a memóriába letárolt transzpondereken megy végig

2. Kézi: itt egy általunk megadott transzponderen keres

3. Vak: ezzel a funkcióval minden elrejtett transzpondert és csatornát fel tudunk térképezni. Akkor is jó szolgálatot tehet, ha nem tudjuk éppen milyen műholdra néz az antennánk.

4. Részletes: itt konkrétan egy adót keres le, amelyiknek a TP adatok mellett a PID értékeit is megadtuk. 

 

 

 

A menüje kifejezetten HD megjelenítésre lett tervezve, ennek megfelelően LCD és plazma TV-n gyönyörű. Viszont, ha normál TV-n nézzük, zavaróan vibrál. Egyébként ez szerintem a legtöbbeknek fel sem tűnik, mert ki az aki HD-s műholdvevőt vesz és nincs alkalmas megjelenítője? Azt én is csak véletlenül vettem észre, hogy SCART csatlakozót már nem is raktak a készülékre.

Visszakanyarodva a menüre, négy fő csoportba rendezve jól áttekinthetően találjuk meg a kezeléshez szükséges összes funkciót. Ha nem ez az első műholdvevőnk, akkor leírás nélkül is könnyedén elboldogulunk vele.

Aki igényes a képminőségre, igazán nem lehet semmi oka panaszra. Sokféle műholdvevővel volt már dolgom, így ezt kellő összehasonlítási alap birtokában jelenthetem ki. 

 

Az Optibox Koalát a képminőség mellett a rengeteg hasznos funkciója emeli ki a tömegből:

 

 

Fejlett PVR, egyszerre akár két csatornát is rögzíthetünk, miközben egy harmadikat nézünk és a Timeshift is működik, s mindez HD minőségben sem probléma. A felvétel közben könyvjelzőket helyezhetünk el a nekünk tetsző jelenetekhez, hogy később könnyen megtaláljuk. A rögzítést megállíthatjuk a reklámok idejére, úgy hogy a felvétel egyben maradjon. Miközben éppen rögzítünk egy vagy két TV programot, minden gond nélkül megnézhetünk egy korábban felvett anyagot.  Felvétel közben a csatornalistában külön jelölve vannak azok a csatornák amik ugyanazon a transzponderen vannak, így azonnal tudjuk mit nézhetünk párhuzamosan.

PIP: Egész jól használható a kép a képben funkció. A második csatornát vagy kis méretben vagy osztott képernyőn jeleníthetjük meg, így egyszerre mehet a szappanopera és a meccs. Legfeljebb azon kell megegyezni, melyik hangja szóljon a TV-n. Egy gombnyomásra kilistázható, hogy melyik csatornák nézhetőek együtt.

EPG: Az elektronikus műsorkalauz adatai több napra előre letárolódnak. Az adatok között gyorsan kereshetünk többféle szempont szerint. Például kilistáztathatjuk milyen sport vagy gyerekprogramok lesznek a héten, de tetszőleges szavakra is kereshetünk. Ha megtetszik valamelyik program megjelölhetjük, és ha eljön az idő a készülék automatikusan bekapcsol, vagy felveszi a kívánt műsort. 

 

Csatornarendezés, kedvenclisták: A műholdakról jövő több ezer műsort 12 különböző kedvenclistába rendezhetjük, ezzel könnyítve meg az eligazodást. A csatornákat ezen kívül csoportosíthatjuk ABC sorrendbe, műholdanként, transzponderenként, szolgáltatónként, kódolás szerint, egybe szedethetjük a HD-s műsorokat. Virtuóz szörfözőknek nagy segítség, hogy a csatorna neve mellé kiíródik az éppen futó program címe is. 

 

Multimédia: Nem csak a saját maga által rögzített műsorokat tudja visszajátszani, hanem a korábbi Optibox PVR-es készülékekkel készült felvételeket is, de ragyogóan viszi a DivX mozikat, JPG fotókat és MP3 zenéket is. Sőt a fotókból akár diavetítést is rendezhetünk aláfestő zenével

A zene kedvelőknek és gyűjtőknek nagyon fog tetszeni, hogy az olyan rádióknál mint pld. a francia Radios 1, 2, 3 ahol akár 16 adó is van egy csokorban, külön-külön megjeleníti az adók neveit, nem csak annyit ír ki, hogy audio1, 2, stb. ráadásul, rögzítéskor az összes csatornát felveszi egyszerre. Az egyes adókhoz, különböző hangerősségek rendelhetőek, így elkerülhető az a kellemetlenség amikor a csatornák között váltogatva az egyik suttog a másik bömböl. 

Hálózat kezelés: a készülékkel ha rácsatlakozunk az otthoni hálózatunkra, felismeri a számítógépünkön megosztott mappáinkat és közvetlenül onnan is le tudja játszani az általa ismert tartalmakat, ugyanakkor a számítógépünkről is elérhető a készülékhez USB-n csatlakoztatott háttértároló tartalma. Arra is van lehetőség, hogy közvetlenül a számítógép merevlemezére rögzítse a felvételeket.

Környezetvédelem: a készülék készenléti módban kevesebb mint 1 W-ot fogyaszt, és olyan alkatrészekből készül, ami megfelel az Európai Unió  RoHS (egyes veszélyes anyagok elektromos és elektronikus berendezésekben való alkalmazásának korlátozásáról szóló) Irányelvének

Váltás korábbi típusról: Ha valaki már rendelkezik valamilyen Optibox PVR-es műholdvevővel (FTA, EXTRA, Prima) nagyon könnyen tud váltani, mert minden beállítás és csatornalista átmásolható a Koalára, így nem kell újabb napokat eltölteni egy komoly forgatós rendszer esetén a több ezer csatorna szelektálásával.

 

Alternatív szoftverek

 

Hihetetlen, hogy egy ilyen új készülékre is már jelentek meg különböző sw-ek, amelyekkel tovább lehet okosítani. Pld. egy kis plugin segítségével a beépített Conax kártyaolvasó univerzálissá tehető, vagy egy másik, aminek a segítségével különböző szerverekhez lehet csatlakozni (CCCam, Gbox, NewCamD, Radegast) de a softcam-ot sem hagyták ki.

 

Akit nem érdekelnek a műszaki paraméterek, nyugodtan hagyja ki a következő bekezdést.

A készüléket Sti processzor hajtja, amely már egy kipróbált harcos a műholdvevő piacon ilyen ketyeg pld. a Vantage-okban vagy a Qbox-okban is.  Memóriái: Flash-ROM: 32 Mbyte, SDRAM: 192 Mbyte, EEPROM: 128 byte. Beágyazott LINUX oprendszere van, ami számos lehetőséget rejt a fejlődésre. A vállalkozó kedvűek egy kis LINUX ismerettel akár az Enigma-t is feltehetik rá.

 

Összefoglalva, az Optibox Koala egy kiváló HD-s műholdvevő készülék. Ragyogó képminőséggel és kifogástalan hanggal. A kezelőfelülete szép és könnyen átlátható, a menükezelése és a csatornaváltások nagyon gyorsak. A rengeteg hasznos funkciója és a stabil megbízható működése miatt, sokáig népszerű lesz a felhasználók körében. 

 

Posta Tibor
www.sat.hu

 

Kapcsolódó LINKEK:

Gyári weboldal: optibox.cc

Fórum: sat.hu fórum

vásárlás: sat.hu shop

 



Hozzászólások

comments powered by Disqus