SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

TV Antennák összehasonlítása - a két nagyágyú - Televes Dat HD és Televes Dat 75

Dátum: 2010-09-25 14:02:10   |  

Televés DAT HD

Az egyik legjobb UHF antenna földi digitális vételhez. Az adótoronytól távoli vételi helyen vagy erős takarásban is kiválóan helytáll.

Spanyol gyártmány, így fejlesztésekor az ottani hegyes-dombos vidéken tesztelhették a gyár szakemberei. Nyeresége az 21-es csatornán 12,7dB, onnan közepesen emelkedik a 45-ösig, aztán meredeken tovább, a 60-as csatornán már 15,6dB, a 69-esen 17dB.
 

Televes Dat HD antenna

Televes Dat HD antenna


Az Ikusi FlasHD megelőzi ár/nyereség területén, de csak akkor, ha a Televés antennába épített erősítőjét nem használjuk. (Passzív mód) A dipólházba épített intelligens erősítő – külön tápegységgel megtáplálva – verhetetlenné teszi nehéz vételi körülmények esetén.

Egyedi kialakítású dipólja csökkenti a visszaverődő jeleket és javítja a nyereséget. Ez az apró elem hosszas mérnöki munka gyümölcse, hiszen a Televés az analóg vételben több tíz éves nagy tapasztalattal bír és DVB-T antennáival az utóbbi időben digitális jelek „befogásában” is  jelentős előnyt szerzett Európában.

Az antenna erősítője kis zajú (2dB) így magas jelszint mellett kevés zajt produkál. Ez a szabály a tökéletes digitális vétel alappillére! Talán az egyetlen olyan erősítő a Televésben van, ami 0 és 29dB közötti intelligens erősítésre képes. Csak annyit erősít automatikusan szabályozva, ami a vételi viszonyokhoz képest optimális. (B.O.S.S technológia – egyenletes kimeneti jelszintet biztosító rendszer)

Intelligens erősítő

Automatikus szintszabályzásra képes a beépített erősítő



Az erős takarásban – főként a napszak és az időjárás függvényében - gyakran változnak a digitális jelek terjedési mutatói. Az intelligens erősítő ezekhez maximálisan alkalmazkodik, így nincs az északára „megjavuló” jel esetén egy 25-30dB körüli fix erősítés esetén túlerősítés vagy nappali, gyengülő vételi lehetőségek mellett fix kis erősítés esetén (10-15dB) alulerősítés miatt kimaradó jel.

Többek beszámolóit olvasva több olyan nehéz esetet megoldott, ahol más antennák és erősítők elvéreztek. Cikkem nem lenne hiteles saját konkrét teszttapasztalatom nélkül. Csak megerősíthetek mindenkit abban, hogy a Televés igenis nagy dolgokra képes DVB-T vételben.

Győr-Moson-Sopron megye délkeleti sarkában, a Sokorói dombság és a Bakonyalja határán, egy völgyben tettem próbára a Televés DAT HD-t. A vételi hely (QTH): Románd, 47°26\'56.196" 17°47\'28.937") kb. 170 méterrel a tengerszint felett, az antenna 7 méteres kihelyezési magasságban. Kab-hegyre (digitális sugárzók magassága az adótornyon tengerszint felett 794 méteren) nincs optikai rálátás, mivel ezt a 709 méter magas Kőris-hegy mintegy 7 km hosszan akadályozza, takarja.

A hegytől északkeletre, az északi iránytól 13-15 foknyira egy teljes lefedettség nélküli 3-4 kilométeres sáv húzódik a Fenyőfői Ősfenyvestől - Romándot is beleértve - egészen Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megye északi határvidékéig. Hivatalosan nincs lefedettség a vételi helyen, a jelszint 20dBµV. (Valódi „fehér folt”.)

A Televés már passzív módban meglepő módon a 64-es csatornát (MUX A) stabil 55-60-as jelszinttel hozta (0-100-as skálán, „0” bithiba-arány mellett), de a MUX C, 61-es csatorna, erősítő nélkül, 45-ös jelszinttel mutatott, a „képe” szinte minden pillanatban nézhetetlen volt. 

A kábelhossz 16 méter, amely már némi veszteséget jelent, de a MUX „C” instabiltása miatt is szükséges volt az antennában lévő erősítő megtáplálása. A tápegység beüzemelésével a MUX A 78-80-os szinten tovább stabilizálódott, (bithibaarány: „0”), míg a MUX „C” 70-72-es jelszint mellett „0” bithiba-aránnyal érte el az állandó tökéletes képminőséget a nehéz vételi viszonyok mellett.


Televés DAT 75
Az Európában gyártott antennák közül a legnagyobb tiszta nyereségű antenna, kiemelkedő közel 19dB-vel. Spanyolországban fejlesztett, s mivel az ottani hegyes vidékeken nagyon sok helyen erős takarásban vannak a digitális adók, s ott már bizonyított. (Amerikában is ismert és forgalmazott típusról van szó.)

Az adóállomástól távol (50-70 vagy akár 100km-re is, külföldi, DVB-T MPEG2 rendszerű adók vétele esetén akár távolabb is) vagy erős takarásban, kifejezetten rossz vételi viszonyok között ajánlott az alkalmazása. Akkor is sikerrel vethetjük be, ha több adóról több adócsomagot (muxot) szeretnénk venni vele, s ezek 10-15 fok eltéréssel egy irányban vannak, akár nagyon eltérő távolságban.

Konkrét példa: 2 takarásban lévő adó vétele

Győr-Moson-Sopron megye délkeleti részén, (QTH:) Lázi településen (47°28\'10.856" 17°50\'1.037")a győri adótoronytól 25km-re, közepes takarásban, mindkét muxot - 42-es és 61-es csatorna - tökéletesen vette az antenna 7 méteres magasságban.

A vételi hely kb.190 méteren van a tengerszint felett, a digitális sugárzók a tornyon 237 méter magasan helyezkednek el, ugyanakkor kb. félúton a Pannonhalmi-dombság 260 méteres „csúcsa” takarja el a jelek jó részét. (Az adó teljesítményadatai nem ismertek, de maximum 30kW körüli értékek lehetnek mindkét muxon.) A hivatalos információ szerint az említett helyen nincs lefedettség.

A Wien/Kahlenberg (Ausztria, Bécs) adó 144 km-re van, erős takarásban: 10 km-re a vételi helytől mintegy 10 km hosszan a Sokorói-dombság északi vonulata („Nyúli-Dombság”) árnyékol a maga 300 méteres magasságával, de így is vehető volt az MPEG2-rendszerben sugárzó 3 osztrák digitális csomag: mux A-WN  a 24-es (ERP: 80kW), a mux B-W2-t a 34-es (ERP: 80kW), valamint a teszt időpontjában még regionális műsorokat sugárzó mux C3 is az 53-as csatornán. (ERP: 56,2kW)

A 2 gerincadó 5 adáscsomagja (mux) enyhe északnyugati irányú beállítással (a győri adóra irányítástól kicsit nyugatabbra, de nem pontosan Bécs felé irányítva) tökéletesen vehető volt egyszerre.

Televes Dat 75 antenna

Televes Dat 75 antenna


Amint a cikkből is kitűnik, a megfelelően megválasztott antenna már fél győzelmet jelent, ha digitális vételről van szó. Ha bizonytalanok vagyunk, melyik antennát válasszuk, mindenképp érdemes kicsit „túltervezni”. Így biztosan nem ér minket csalódás, ha kicsit jobbnak értékeltük a helyi vételi lehetőségeinket, valamint egy igényesebb, minőségibb antenna tovább szolgálja majd otthonunk digitális műsorral való ellátását, az esztétikai szempontokról nem is beszélve.

Jó vételt Mindenkinek!


Tóth Richárd

 

Tövább a cikk többi részéhez:

  1. A változás szelei, Az új rendszer, gerincadók, vételi lehetőségek
  2. Vételi viszonyok - analóg kontra digitális
  3. Erőlködjünk? Antennák összehasonlítása I.
  4. Antennák II.
  5. A két nagyágyú -  antennák III.