SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

DVB-T tunerek érzékenysége - A mérés menete

Dátum: 2011-01-25 21:25:13   |  

Fót közelében, egy kisebb dombon lévő ház padlásán elhelyezett antennarendszerről hajtottuk meg a vevőket Amatőr61 fórumtársunk segítségével. Széchenyi-hegyre egy Inglar TV-4591 típusú 91 elemű Yagi néz, nem az újabb F-csatlakozós kivitel, hanem a korábbi, hagyományos balunnal szerelt. Szlovákia (Modry Kamen, Ch65) felé pedig egy Inglar A2682 antenna – a V polarizáció miatt 90 fokban elforgatva. A közösítést egy Q7048 típusú közösítő szűrő végzi, a levezető kábel RG11, ami közvetlenül (fali csatlakozó kihagyásával) kerül egy krimpelt F-csatlakozón és egy F-antennadugó átalakítón át a vevőkészülékhez illesztésre. A megjelenítésről egy 37 collos Panasonic plazma gondoskodott, HDMI bemeneten, előzetesen minden vevőkészüléket 1080i üzemmódra állítva.

 

Inglar TV-4591 veszi a magyar muxokat. Inglar A2682 pedig a szlovák muxot.



A méréshez részben a sat.hu webáruház, részben Amatőr61 fórumtársunk biztosított csillapítókat, 3, 4, 6, 6, 17, 20dB értékben, így ezek kombinációjával állítottuk elő a csillapítási értékeket. A készülékekről minden esetben feljegyzésre került, hogy hol vesztették el teljesen a képet – ez az összehasonlítás alapja. Egyes készülékeknél egy adott csillapítás pont vételhatárra esett, emiatt nem volt már stabil kép (kockásodott, kifagyott), míg más készülékek azonos csillapításnál stabil képet és hangot szolgáltattak. Ha mindkét készülék 20dB csillapításnál vesztette el a vételt, de 17dB-nél az egyik stabil vételt mutatott, a másik kockásat, akkor a stabilt mutatót vettük érzékenyebbnek.

 

 

Csillapítók, osztók, szerelvények


Három MUX-on mértünk 2011 január 2-án, 9 és 17h között. A magyar Mux A (Ch55), ahol az M1 adását hangoltuk be, a magyar Mux C (Ch62), ahol a DunaTV-t néztük és a szlovák Mux (Ch65), ahol a TV JOJ volt a vizsgálat alanya.

A szlovákok MPEG2-ben és a hazaitól eltérő hibajavító kódolással sugároznak, így a készülékek érzékenységének megítélésére a két hazai Mux eredményei a mérvadóak. Viszont sokan vannak abban a helyzetben, hogy határaink közelében MPEG2-ben osztrák vagy más külföldi adók vételére van lehetőségük, így érdekes lehet számukra ez az eredmény. A teszt azt mutatta (pedig elméletileg alakulhatott volna másképp is), hogy egybeesik a kétféle érzékenység, vagyis az MPEG4-en legjobban teljesítő készülékek voltak a legjobbak MPEG2-n is.

Mivel később érkezett még három eszköz, azok mérése január 6-án történt meg, két korábban is lemért vevőt referenciaként felhasználva, hogy az esetlegesen megváltozott terjedési viszonyokat visszaszámoljuk a jan 2-i mérésre. A táblázatban már az egységesített adatok szerepelnek.

 

2. A mérés menete