SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

DVB-T tunerek érzékenysége - A készülékek csoportjai, a legérzékenyebbek

Dátum: 2011-01-25 22:15:44   |  

A 14 készülék között voltak

·         műholdas vételre is képes kombinált vevők,
·         az előfizetéses kártya (pl. MindigTV Extra) befogadására kiképzett készülékek,
·         csak szabadon fogható adások vételére alkalmasok.
Elsőnek azt kell eldönteni, hogy a fenti három csoportból melyik az, aminek a funkcióira szükség van.
A készülékek esetén nem mindegy, hogy rendelkeznek-e Conax olvasóval, amibe csak be kell dugni a MindigTV Extra kártyát, vagy esetleg csak CI slottal, amihez még 10eFt körüli áron kell venni egy kártyafogadó modult.
Érdemes a cikk végén lévő táblázatokat ennek megfelelően böngészni.
Ha bármelyik készülék szimpatikus, érdemes megkeresni a felhasználói fórumját, sok olyan hibára, vagy éppen fw frissítéssel megjelenő új funkcióra rátalálhatunk, amit ezen teszt során nem fedeztünk fel – és csak azután megvásárolni a készüléket.

 

A 11 darab új készülék


A legérzékenyebb készülékek
A legérzékenyebb készülékek sorrendje:
1.     Technisat Digyboxx T4 CX,
2.     Telefunken TTR-300C,
3.     Synaps THD-3000,
4.     Quadro DT1002-HD.
 
Az első négy helyen végzett készülék mindegyike képes volt a Mux C-n 17dB csillapítás mellett hibátlan, folyamatos képet produkálni.
Az első helyen a Technisat Digyboxx T4 CX végzett, ami mindhárom Mux-on a legjobb, vagy holtversenyben legjobb eredményt érte el, tehát kiegyensúlyozottan jó érzékenységet produkált. Ez egy szimpatikus készülék, aminek tervezésekor a gyártó azt is figyelembe vette, hogy gyakran változó telepítési körülmények között (pl. kemping, lakókocsi) is használható legyen. Az installálást segíti, hogy az automata hangolás elindítása előtt felajánl egy antenna beállítást segítő képernyőt. Kicsit mérnöki szemléletű, tehát sok info kinyerhető belőle, de pl. az EPG megjelenítése nem túl esztétikus. Az egyetlen készülék, amihez a gyártó HDMI kábelt mellékelt. Képe SD-n mosott, HD-n jó. Automata zoom jól működik, nagyobb képhiba nincs. Néha zökken egyet a kép.

A Synapssal gyakorlatilag holtversenyben van a Telefunken készüléke érzékenységben, bár Mux A-n kiegyensúlyozottabb a teljesítménye. Stabil, egyszerű kialakítású készülék, képe hosszabb távon is nézhető, nem fárasztó. Színei picit a sárgába húznak, akit zavar, a tévén kompenzálható. MPEG2-n is szép képe van. Szintén 12V táplálású.
Ha abszolút értékben nézzük, hogy melyik készülék bírt a legnagyobb csillapítás mellett működni, akkor a Synaps lenne az első. A Mux C-n egy 20dB-es csillapító beiktatása minden más vevőt padlóra küldött, egyedül a Synaps THD-3000 volt képes, ha képet nem is, de hangot kiadni magából. Sajnos Mux A-n a Synaps a többi készülék átlagát hozta, ezért szorult a második-harmadik helyre. Képében a színek valahogy nincsenek rendben, a bőrszínek nem természetesek – ez a tévén állítást igényel. A textúrák külön életet élnek a felületektől, amikre rá vannak feszítve, ez különösen az arcokon zavaró. A megjelenítés folyamatos. Képarány automata állítása jól működik.

A 20dB-es osztó, ami minden más készüléket padlóra küldött


A negyedik a Quadro DT1002-HD, hajszálnyira lemaradva a magyar Mux-okon, de legjobb eredménnyel a szlovák vételben. A csak szabadon fogható adások vételére alkalmas készülék a kínaiak által fejlesztett MediaStar chipset köré épül. Árnyoldala a távirányító egyszerűsége. Viszont előnye a szép színeket, élethű bőrárnyalatokat megjelenítő kép és a jól áttekinthető EPG. Habár nagyon szép képe van, SD-n még a kis bitrátájú RTL Klubon is nézhető képet produkál, az 1080i adókon van egy kis zaj a képen, továbbá a mozgó éles kontúrok rezegnek, ami gyors kameramozgásnál még jobban látható. Ideális olyan helyekre, ahol nincs igény előfizetésre, netán még régebbi képcsöves TV van üzemben és azt kell felruházni digitális képességekkel.

Szerző: Orosz Nándor