SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

DVB-T tunerek érzékenysége - Összegzés

Dátum: 2011-01-25 22:18:56   |  

A referencia készülékek

Két, újonnan már nem árult készülék is tesztelésre került, az Illusion Max2 és a Strong 8300CI. Ezekhez egy későbbi mérés (megváltozott feltételek) esetén is, mint referencia, viszonyítani lehet a többi mért készüléket. Mux C-n mutatott érzékenység alapján az élmezőnyben lennének mindketten, pedig nem mai darabok.
A két készülékből a Max2 kombinált műholdas és földi digitális vevő, kicsit sötétebb képárnyalattal, stabil vétellel. A Strong 8300CI egy földi vevő, de létezik kombinált változata is 8345CI néven. Sajnos a 8300CI napi használatát beárnyékolja zavarérzékenysége miatti kockásodási hajlama és EPG problémái.
 
A DVB-T érzékenység összegzése
Legérzékenyebb vevő szabadon vehető adásra: Quadro DT1002-HD,
Legérzékenyebb vevők kódolt (MindigTV Extra) adásra: Technisat Digyboxx T4 CX, Telefunken TTR-300C, Synaps THD-3000,
Legérzékenyebb műholdas kombó: Triax ST-HD 527 CI.
 
A mérési eredményeket a cikk végén táblázatos formában is közlöm, így mindenki maga is értékelheti.
 
Egyéb funkciók
Nincs annál bosszantóbb, ha egy távirányító rossz kivitelű, kiosztású, illetve ha ennek tetejében még érzéketlen is. Egy jó készülék megítélését is lerontja. Bosszantó, ha az EPG nem átlátható, vagy ha a hosszú ékezetes betűk, pl az ő, ű betűk hullámos tetejűek, netán négyzettel vannak helyettesítve.
Tesztünknek nem volt fő célja ezek részletes vizsgálata, de pár dolgot feljegyeztünk és a cikk végére táblázatos formában becsatoltam, a teszten járt készülékek sw verzióival együtt.
 
Multimédia képességek
Ma már természetes, hogy egy új DVD-lejátszó képes jpg képeket, mp3 hangot és avi (divx vagy xvid) videofájlokat is lejátszani. Nem mindig volt ez így, az xvid lejátszás szépen beleintegrálódott a DVD lejátszókba.
Jelenleg a nagyfelbontású formátumok integrációja zajlik, csak még nem tudni, mi mibe fog integrálódni. A h.264 dekódolásáért és a megjelenítésért felelős áramkörök ugyanazok, attól függetlenül, hogy a termék egy hálózatos médialjátszó, egy földi digitális vevő vagy egy BluRay lejátszó, esetleg egy komolyabb TV-készülék.
Az integráció jelenlegi szintjén elvárható, hogy egy mpeg4 képes set-top-box képes legyen az alábbiakkal (vagy egy részükkel) megbirkózni:
·         NTFS fájlrendszerű adathordozók olvasása (mkv fájloknál a 4GB fájlméret korlát átlépése miatt),
·         xvid kódolású avi fájlok lejátszása (tipikus SD formátum),
·         h.264 kódolású mkv fájlok lejátszása (tipikus HD formátum),
·         a video fájllal azonos nevű képfelirat fájl (.srt) automatikus beolvasása és megjelenítése,
·         srt képfelirat méretének, színének, keretének vagy hátterének változtatása,
·         finom zoom,
·         video lejátszáskor azonnali léptetés funkció (-10mp, +30mp),
·         jpeg képek lejátszásakor a fényképező által az EXIF adatokba rögzített orientáció kiolvasása és a kép helyes megjelenítése

Kezdjük a képmegjelenítéssel: a XXI. század második évtizedének elején egyik készülék sem volt képes a helyes orientációban megjeleníteni egy Nikon tükörreflexessel készített képet, pedig az információt a készülék beleírja a képfájlba.
A Telefunken készülékében egyedüliként megtalálható az a funkció, amivel 20mp-et lehet előre-hátra ugrani a filmben, így ha épp lemaradtunk egy jobb pillanatról, egy gombnyomással vissza lehet lépni. Tud váltani az avi hangsávok között és a feliratok között is, sajnos sem NTFS-t nem kezel, sem mkv-t nem játszik le.
Az NTFS fájlrendszert hat készülék kezelte, a Synaps THD-3000, a Quadro DT1002-HD, Triax TR40, a DVB-118010, a Signal HD-507 és az Alcor HD500. A Triax TR40-el és a Synaps THD-3000-rel a továbbiakban nem foglalkozunk, mivel a jelenleg rajtuk lévő firmware-el csak képeket és mp3-at játszottak le, video fájlokat nem.
A négy népi demokratikus chipsettel felszerelt készülékkel (Quadro DT1002-HD, DVB-118010, Signal HD-507, Alcor HD500) azonban sikerült lejátszani az avi és mkv fájlokat is, sőt automatikusan megjelenítették az srt feliratot is. A felirat mérete, színe állítható. Egyéb tulajdonságaik eltérnek (ez mutatja, mennyire fw függő egy készülék multimédia tudása), a Quadronál a teszt mkv fájlnak nem volt hangja, míg a DVB-118010-nál igen. Cserébe a Quadro a feliratokban a hosszú ékezeteket helyesen kezelte, míg a DVB-118010 nem, bár ez kevésbé zavaró, mint a hang hiánya. A multimédia szempontból reményteli chipset, hogy mire képes egy jó firmware-el, a Signal HD-507 és az Alcor HD-500-as mutatta meg, kép és hang is hibátlan volt mkv lejátszáskor. A Signal távirányítóján lévő goto gombbal a film tetszőleges percére ugorhatunk. Remélhetőleg mind a négy készülék fejlesztői eljutnak firmware tudásban arra a szintre, amit a chipset tud.
 

Szerző: Orosz Nándor