SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

DVB-T tunerek érzékenysége - Általános megállapítások

Dátum: 2011-01-25 21:27:55   |  

A csillapítás nélküli antennajelen az összes készülék képes volt behangolni mindhárom Mux-ot és (egy kivételével, ld. később) hibátlan kép- és hangminőségben megjeleníteni, vagyis mind alkalmas jó antennajel esetén a napi használatra. A legérzékenyebb és a legérzéketlenebb készülékek közötti különbség Mux A-n: 8dB, Mux C-n: 4dB, szlovák (mpeg2) MUX-on: 6dB.

Az antennám karakterisztikájából adódóan a Mux C volt a legerősebb, a készülékek átlagosan 3dB-el nagyobb csillapítást elviseltek, mint Mux A-n. A távolság miatt a szlovák jel eleve gyengébb volt, az adás kisebb csillapítást viselt csak el, átlagosan a Mux C-hez képest már 8dB-el kisebb csillapításnál már megszűnt a vétel.
A készülékeken nem frissítettünk firmware-t, azt a funkcionalitást értékeltük, amivel a dobozból kijött.

A tizenkettő új vevőből négy készülék esetében volt valamilyen anomália, ami miatt érdemes volt menüből gyári alaphelyzetet nyomni, pl. egyes funkciók/menüpontok nem az elvártak szerint működtek. Mivel ez a készülékek harmada, ezért javaslom, hogy aki újonnan telepít set-top-boxot, az kezdje ezzel a lépéssel.


A készülékek fő csoportjai
A 14 készülék között voltak
·         műholdas vételre is képes kombinált vevők,
·         az előfizetéses kártya (pl. MindigTV Extra) befogadására kiképzett készülékek,
·         csak szabadon fogható adások vételére alkalmasok.
Elsőnek azt kell eldönteni, hogy a fenti három csoportból melyik az, aminek a funkcióira szükség van.
A készülékek esetén nem mindegy, hogy rendelkeznek-e Conax olvasóval, amibe csak be kell dugni a MindigTV Extra kártyát, vagy esetleg csak CI slottal, amihez még 10eFt körüli áron kell venni egy kártyafogadó modult.
Érdemes a cikk végén lévő táblázatokat ennek megfelelően böngészni.
Ha bármelyik készülék szimpatikus, érdemes megkeresni a felhasználói fórumját, sok olyan hibára, vagy éppen fw frissítéssel megjelenő új funkcióra rátalálhatunk, amit ezen teszt során nem fedeztünk fel – és csak azután megvásárolni a készüléket.

3. Általános megállapítások