SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

DVB-T tunerek érzékenysége - A középzemőny és a legérzéketlenebbek

Dátum: 2011-01-25 22:16:35   |  

A középmezőny

Azon készülékek csoportja, amelyek 17dB csillapításnál nem voltak képesek folyamatos hibátlan képet kiadni, hanem vételhatáron voltak, emiatt képhibákkal (kockásodás, képkockák kihagyása) jelenítették meg a képet.
1.     Triax ST-HD 527 CI
2.     Signal HD-507
3.     Technisat HDT4
4.     Optibox Alligator
5.     DVB-118010
 
A Triax ST-HD 527 CI a kombinált sat és dvb-t vevők közül a legérzékenyebb, mint földi vevő, jó értékeket hozott a Mux A-n (12dB vételhatár, 15dB-nél vesztettük el) és a szlovák vételben is. 1080i adókon az élek recések, vibrálnak, a Duna TV logója nem precíz. Egyes esetekben textúrák vibrálnak. SD képe nagyon jó, színei jók, csatlakozókkal jól felszerelt készülék. A megjelenítésben pan-scan beállítás (vagy annak megfelelő) nincs, a 4:3 adásokat oldalt fekete csíkkal jeleníti meg 16:9 tévén. Saját olvasójában nem indult el a Mindigtv Extra kártya (egyedi hiba lehet?), de a Technicrypt modulfogadóval igen. Kis jelszintnél igen nehezen vált csatornát.
A Signal HD-507 egy olyan készülék, ami scart apát visel az egyik oldalán, így ezen készülék esetében még a scart kábel ára is megspórolható. Mivel így bekötve a készülék a tévé háta mögé kerül, ezért egy kábeles hosszabbítással került az infravörös vevő megvalósításra. Az azonos chipsetre épülő Quadróval együtt ez is javasolt előfizetést nem igénylő felhasználók régi CRT tévéjének vételkésszé tételére.
A hetedik helyezett Technisat HDT4 teszteredményei azonosak az ötödik Triax-szal, egy egyszerű felépítésű, a szükséges csatlakozókra szorítkozó készülék, aminek a képében nincsenek látványos hibák, esetleg az SD képe zajosabb a többihez képest. Nagyon alacsony jelszintnél viszont hajlamos lefagyni.
A nyolcadik Optibox Alligator egy kombinált műhold és dvb-t vevő. A legszebb képű a készülékek között, SD és HD műsoron is szép, kontrasztos, színhelyes, a megjelenítés folyamatos. Csatlakozókkal jól felszerelt. Van róla teszt a sat.hu oldalon, nagy potenciál van a készülékben. Amennyiben csak a földi digitális tuner érzékenységét vizsgáljuk, a Mux A-n gondja volt a készüléknek, már 4dB csillapításnál elkezdett kockásodni és 9dB-nél el is vesztettük. Mux C-n viszont jól teljesített. Távirányítójának kialakítása a legstabilabb, külön említést érdemel, hogy programozható is. Pan-scan működik. Első indításkor javallott egy gyári alaphelyzet visszaállítást végezni rajta. MindigTV Extra kártya a saját olvasójában is működik és Technicrypt modullal is. Tápegysége halkan sípol. Olyan felhasználó fogja örömét lelni benne, aki elsősorban a műholdas vételre koncentrál és a földi digitális sugárzás vételéhez egy jobb antennát biztosít ehhez a hibátlan képű készülékhez.
A kilencedik helyezett tesztalany egy kakukktojás, mivel még forgalmazás előtt van. A DVB-118010 ugyan arra a kínai chipsetre épül, mint a Quadro, így jó megjelenítésűek a színek és azonos a jól áttekinthető EPG. Érzékenysége átlagosan 3dB-el van lentebb, mint távoli rokonának. Sajnos az EPG-ben az ő betűt egy négyzet helyettesíti és a távirányítón icipicik a gombok. Az EPG megjelenítés hibája remélhetőleg még a kereskedelmi forgalomba hozás előtt kijavítható.

A legérzéketlenebbek

1.     Samsung XL2370HD LED monitor

2.     Triax TR40

3.     Alcor HD-500

 

A Samsung készülék egy elsősorban monitornak gyártott készülék, amiben helyett kapott egy MPEG4 tuner is. Sajnos nem tudom, hogy a Samsung más készülékeit, pl. LCD tévéket is ezzel a tunerrel szereli-e, de az biztos, hogy kezelése, menüje egyezik az általam ismert Samsung TV-kkel. Az érzékenységi rangsor utolsó csoportjába valószínűleg azért került, mert erős zajzár lehet a tunerben, ami miatt vagy tökéletes a kép, vagy nincs semmi.

Az utolsó előtti helyezett Triax TR40 esetében azt vettük észre, hogy alacsony érzékenysége ellenére zavarérzékeny, időnként jó jelszinten is bekockásodik. Meglepetés, hogy a jónevű gyártó terméke ide rangsorolta magát. Egyébként átlagos képe van, különös hibák nélkül, szép színekkel.

Az Alcor HD-500 volt az egyetlen készülék, ami csillapítás nélkül sem volt képes megjeleníteni a szlovák adókat. Valószínűleg pont kifogtam egy gyári hibás darabot. Eleve az automata hangolás sem futott végig, kilépett közben, amin a gyári alaphelyzet visszaállítás sem segített, csak hogy 5 percre kihúztam a tápot. A készülékkel valamilyen konstrukciós hiba lehet (árnyékolás? gerjedés? táp felől jövő zavar?), mivel stabil jelszinten, a magyar Mux-on is ugrált a jelszint. Paranormális jelenség is fellépett, amikor 12dB csillapítóval az M1 szakadozott és továbblépve a multimédia teszteléshez bedugtam egy pendrive-ot, a vétel hirtelen megjavult – mintha megszűnt volna a gerjedés. A készüléket ezután a multimédia teszt befejeztével kikapcsolva soha többé nem lehetett bekapcsolni, tönkrement. Még mielőtt elfogultsággal vádolna meg a kedves Olvasó – van a családban egy Alcor HD-500 és erős, tetőantennáról jövő jellel jól működik, de azon is érzékeltem valamilyen árnyékolási problémát, mert a hagyományos CRT tévéhez közel helyezve a jelszint kisebb volt, mint ha egy távolabbi polcra áthelyeztük – ilyennek nem szabadna lennie, legalább is más vevők nem érzékenyek erre. Javaslom a gyártónak, hogy egy nyáktervezéshez, áramkörök hidegítéséhez értő veterán szakival nézesse át a konstrukciót. Lehet, hogy csak pár kondenzátort kell jobb minőségűre cserélni.

 

 Szerző: Orosz Nándor